Adevarul despre criza cipriota.
Cipru stă pe o mare pungă de petrol și de gaze naturale. Valoarea: 600 de miliarde de euro.
Cum au “țepuit” oligarhii ruși băncile cipriote și noul război ruso-german
April 8, 2013 Adevarul
Dincolo de știrile pe care le vedem prin presa scrisă românească un interesant război geostrategic se întâmplă chiar zilele astea sub ochii noștri. O bătălie pentru influență și resurse. O redesenare, de fapt, a hărții geopolitice. Se joacă și cu cărți la vedere, se arată reciproc pisica, dar, de fapt, e un război în spatele ușilor închise. Unul din multele nevăzute. Vechea prietenie ruso-germană cimentată de pe vremea cancelarului socialist Gerhard Schroder nu mai apare atât de sigură. Luni, când va fi inaugurat cel mai mare târg industrial din lume, Hannover Messe, Merkel și Putin se vor întâlni. Vor negocia probabil. Să punem însă pe tabla deșah piesele pe care le vedem noi. Sunt evident mai multe mutări pe care nu le vedem acum. Să punctăm însă ce seștim.
MIZA CIPRIOTĂ: 600 DE MILIARDE DE EURO
E doar o banală ceartă pe niște conturi care au fost, de fapt, golite? Evident că nu. Inițial, Rusia dorea să dea Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro la schimb pentru accesul la rezervele de petrol și gaze ale Ciprului evaluate la 600 de miliarde de euro și cu promisiunea că GAZPROM va investi în băncile cu probleme de la Nicosia.Și de notat amănuntul deloc neimportant că Ciprul era calea prin care Rusia trimitea arme în Siria. Băncile sunt ceea ce se vede, nu însă partea completă a paharului.
UN NOU RĂZBOI GEOSTRATEGIC
Pentru prima dată după căderea Cortinei de Fier, în decembrie anul trecut, la Dublin, secretarul de stat american de la aceea vreme, Hilary Clinton, trăgea un semnal de alarmă: Rusia vrea să-și recâștige zonele de influență pierdute în Europa de Est. În vara anului trecut, un lider important al coaliției de guvernământ de la București, europarlamentarul PSD, fostul ministru al apărării Ioan Mircea Pașcu, lega criza politică de la București de războiul strategic cu miza pe România și Republica Moldova dus de Germania și Statele Unite ale Americii versus Rusia. Pe 23 august anul trecut, cancelarul german Angela Merkel a fost la Chișinău arătând interesul Berlinului pentru această zonă. A urmat apoi căderea guvernului pro-european de la Chișinău, susținut de Merkel. Și venit criza din Cipru…
RUȘII, ATAC LA SERVICIUL SECRET EXTERN GERMAN
Într-un interviu acordat postului de radio Vocea Rusiei, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Ruşi din Cipru, Iuri Pianîh, a ieșit la atac: „Problema Ciprului a început din momentul în care un serviciu secret german a ieşit public cu acuzaţii la adresa Ciprului. S-a comunicat că în Cipru se află sume considerabile de bani care erau „spălaţi”, iar ajutorul acordat Ciprului este, de fapt, un ajutor acordat oligarhilor ruşi în procesul spălării banilor”.
Radio Moscova explicitează atacul: „Serviciul secret german la care face referire afaceristul rus este Bundesnachrichtendienst (BND), echivalentul german a Serviciului de Informaţii Externe. Cu puţin timp înainte de declanşarea crizei din Cipru, BND a permis scurgerea în presă o unui raport în care Ciprul a fost descris drept o ţară a cărei economie se baza pe „spălarea banilor” din Rusia, pregătind astfel opinia publică pentru acţiunile dure în privinţa sistemului bancar cipriot.”
12 MILIARDE DE EURO SCOȘI DIN BĂNCILE CIPRIOTE
Radio Moscova recunoaște ceea ce se știa, de fapt. Rușiiși-au scos banii din băncile cipriote. Comentariul postului de radio guvernamental de la Moscova: “Înainte de a interpreta situaţia drept un conflict direct dintre BND şi Rusia, trebuie luate în calcul următoarele aspecte. Primul: în ciuda „îngheţului” conturilor cipriote, atât oligarhii ruşi cât şi cei britanici au reuşit să scoată din sistemul bancar din Cipru peste 12 miliarde de euro. Al doilea: este imposibil ca BND să nu fi ştiut de schemele destul de banale folosite pentru drenarea de capital a băncilor cipriote care au încălcat flagrant interdicţiile impuse de Banca Centrală Europeană. Dacă aceste fluxuri financiare nu au fost întrerupte, înseamnă că BND fie a acţionat vădit incompetent, fie a fost de acord ca ruşii şi britanicii să-şi scoată banii din Cipru.”
RUȘII MUTĂ CU UN NOU ATAC LA GERMANIA
Rușii mută cu razii la sediile unor fundaţii germane şi ale unor organizaţii non-guvernamentale din Federația Rusă. Comentează la rândul său Deutsche Welle, postul de radio oficios german: “Ce se întâmplă acum deteriorează prestigiul Rusiei şi aduce prejudicii aspiraţiilor ei de putere mondială. Acesta este verdictul dat de coordonatorul guvernului german pentru relaţiile cu Rusia, Andreas Schockenhoff, după ce autorităţile ruse au efectuat razii la reprezentanţa Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS) din Sankt Petersburg şi la Fundaţia Friedrich Ebert (FES), operaţiuni în cursul cărora au fost confiscate documente şi computere.(…)În pofida „paşilor înapoi”, există toate motivele pentru ca Andreas Schockenhoff să-şi exprime consternarea faţă de caracterul cu totul discreţionar şi abuziv al măsurilor ordonate şi executate de autorităţile ruse, deşi funcţionarii care au confiscat computerele de la menţionatele fundaţii germane nu au putut explica de ce fac acest lucru. Răspunsul la întrebare a venit de la cea mai înaltă instanţă. Vladimir Putin a calificat drept uzuale, de rutină, raziile efectuate la sediul diverselor organizaţii şi fundaţii politice străine.”
CUM AU SCOS RUȘII BANII DIN BĂNCILE CIPRIOTE?
Să lucrăm în continuare cu materialul clientului, acum Radio Moscova: “Cum au reuşit ruşii şi britanicii să-şi scoată banii din Cipru în ciuda „îngheţării” conturilor băncilor cipriote? Atât în cazul Rusiei cât şi în cazul Marii Britanii schema a fost banală. În Rusia şi Marea Britanie există sucursale ale marilor bănci cipriote sau bănci locale mici care sunt deţinute de instituţii financiare din Cipru. Nefiind în zona de jurisdicţie a Băncii Centrale Europene, aceste filiale şi bănci-fiice nu şi-au îngheţat conturile şi au oferit clienţilor posibilitatea de a-şi retrage banii, beneficiind în mod evident de complicitatea băncilor-mamă. Atunci când funcţionarii Băncii Centrale Europene au conştientizat magnitudinea problemei, situaţia deja scăpase de sub control. Oligarhii ruşi şi britanici au luat în calcul şi posibilitatea blocării sau anulării tranzacţiilor în euro şi au schimbat imediat miliardele de euro scoase din băncile cipriote în lire sterline sau ruble ruseşti.După ce a fost descoperită „gaura” din conturile băncilor cipriote, autorităţile europene au fost forţate să ridice cuantumul „ajutorului” acordat Ciprului cu 3 miliarde de euro pentru a compensa pierderile din neimpozitarea banilor extraşi de oligarhii ruşi şi britanici. Cu ajutorul unui calcul simplu, bazat pe o rată de 40% a impozitului pe conturi mai mari de o sută de mii de euro, se poate deduce că oligarhii ruşi şi britanici au scos din sistemul bancar cipriot aproximativ 12 miliarde de euro.”.Radio Moscova omită însă să spună că așa-zișii oligarhi britanici sunt tot ruși…
Meciul nu s-a sfârșit. Se joacă multe, inclusiv pe Siria.
Autor: Andrei Badin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Iti multumesc pentru comentariu!