miercuri, 1 aprilie 2015

Necesitatea unei noi gindiri politice nediscriminatorie

Vestul spune ca Syriza este un partid radical de stanga. Se pare ca Germania & Co, duc o politica economica radicala, iar in capitalism, economicul genereaza politicul? Cine este radical si de ce? .
In orice articol intilnim despre Grecia si politica statului elen, apare in fata sau dupa cuvintul Syriza, grupul de cuvinte, “partid radical de stinga...”. Dar am vazut cu totii ce a facut un partid sau chiar mai multe, in Grecia, pe care vestul le numea moderate sau socialiste si acestui vest ii conveneau pentru ca ducea tara in prapastia economica, insa in dreptul acestor partide, dragii germani, francezi, italieni, spanioli si altii, nu spuneau ca sint moderate sau de dreapta.
In multe publicatii vestice, citesc in dreptul Syriza si cuvintul "extremist" si ma gindesc ca austeritatea dorita si impusa de vest, este parte a extremismului si lipsei de solutii. Si atunci, cum ar trebui sa raspunda un popor fata de vatafii UE, care impun extremismul economic prin cuvintul de acum standard, austeritate?
Ceea ce Syriza a facut, este ca a aruncat in afara jocului visatorii si a aratat exact ce inseamna UE si zona euro, unui popor care mai credea in rezolvarea problemei prin intermediul iesirilor in strada, fara sa vada ca totul este un scenariu bine pus la punct de Germania & Co.
Fara discutie ca Tsipras si Varoufakis stiu foarte bine ca Grecia va parasii in prima faza zona euro, dupa care va parasii UE, cel mai probabil alaturi de un grup mai mari de tari.
Syriza insista ca are nevoie de un mandat oferit de popor pentru orice decizie majora va lua, pentru ca in final, poporul va fi afectat, pozitiv sau negativ, functie de deciziile luate, iar in luarea deciziilor, trebuie luata in calcul reactia celor de la Bruxelles in relatia cu Grecia, iar reactia am vazut-o atunci cind intersele unui grup de "investitori" au fost afectate...
Cu cit Syriza prelungeste negocierile, cu atit mai evidenta este lipsa de dorinta de rezolvare in termeni economici reali de catre UE. Tsipras va prelungii starea actuala, pina la intilnirea cu Presedintele Putin de la Moscova, de peste zece zile, pentru a crea premisele unei rezolvari economice prin sprijinul Rusiei si a crea imaginea de saturatie  grecilor, fata de mofturile celor de Bruxelles.
Este adevarat ca acest joc este unul riscant, dar Tsipras stie ca odata plecat de la cirma economiei Greciei, oricine ar veni si care trebuie sa satisfaca cerintele vestului, nu va putea duce tara decit la prapastie, iar revenirea lui, sub o forma mai categorica si dura fata de vest, va fi o certitudine.
Tsipras trebuie sa explice poporului ca mandatul cu care a fost investit, pentru a schimba masurile de austeritate, poate fi unul nul, daca el accepta masurile de austeritate, un mandat politic inutil si tara poate ingenunchea la picioarele unui occident care nu o va mai ridica niciodata, asa cum se intimpla acum in Romania.
El trebuie sa explice poporului elen, ca liderii zonei euro refuza permanent sa recunoasca valorile democrate ale unui stat membru al gruparii economice, votind la Bruxelles schimbarea politiciilor comerciale, dupa cum dicteaza interesele tarilor ce conduc Uniunea, in acest fel, aceste tari dezoltate ale Uniunii, spunind poporului grec, ca el nu conteaza si ca voteaza doar ca un fals exercitiu democratic...
Ceea ce pare pentru mine bizar, este ca nu toti din cercul lui Tsipras, inteleg situatia si cum ar trebui sa explice poporului si evident, in final, cum ar trebui sa creioneze directiile de refacere a economiei.
Partidul lui Tsipras trebuie sa inteleaga de ce sint necesare pendulari in contactele politice cu UE sau cu Rusia si mai ales sa inteleaga natura fortelor care sint insumate impotriva acestui guvern. Altfel analiza si sinteza si in final decizia vor fi eronate.
Sint foarte putini care mai vad raminerea Greciei in zona euro si in UE. Tsipras a sintetitzat bine in ultimul interviu, spunind ca "UE, prin liderii ei, tin in continuare mina pe fringhia care este infasurata in jurul gitului grecilor, ceea ce nu poate fi solutia sub nici o forma."
Problema este ca, dupa cum foarte bine vedem, in acest moment, sint foarte putine interviuri cu liderii greci si de obicei, presa evreiasca, finantata in mare parte de "investitorii" care au distrus Grecia si care doresc banii inapoi, lasa loc interpretarilor si se asteapta momentul pentru a le pune in pagina, atunci cind situatia nu va mai putea continua si pentru crearea unei imagini defavorabile Greciei.
Tsipras nu poate si nu doreste sa fie vazut in multime, ca un lider care nu a facut nimic pentru a pastra tara in zona euro, deasemenea, dar greci asteapta terminarea procesului de austeritate si crearea unei noi idei de familie europeana.
Problema care apare intre Grecia, liderii actuali, si UE, este ca acesti lideri occidentali ai tarilor dezvoltate, nu au dorit nicodata Syriza la conducerea Greciei, inca dinainte de alegeri, ceea ce a creat o ractie atit a votantilor cit si a conducatorilor partidului, fata de ideologia politica si economica a UE.
Totusi nu trebuie uitat ca intreg globul foloeste un cuvint ce isi are radacina in limba greaca si pe care il doresc toate popoarele sa existe, insa din pacate capitalismul nu il poate oferii si anume, "demos kratos" sau mai pe intelesul nostrum, Democratie... Este puterea de a decide in miinile poporului grec? Se pare ca inca nu este...
De ce nu o faceau? Mergea Grecia pe un drum economic favorabil? Se pare ca nu, dar le conveneau aceste grupari politice. Le convenea chiar socialismul grec, dar generat de ei si pus ca “piata” politica pentru a fi facut de ris, denigrat. Era un socialism de tip occidental, un circ asa cum se intimpla si in Franta si multe alte tari unde dreapta conduce autoritar si are nevoie de un tap ispasitor din timp in timp.
Cum ar trebui sa raspunda liderii unui stat caruia i se impune sa reduca pensiile batrinilor, care sint oricum simbolice? Cum ar trebui sa raspunda un stat din UE, ai carui ingineri pleaca in pribegie din tara lor si spala toaletele in Suedia, pentru a supravietuii, alungati de extremismul economic generat de starea de austeritate impusa de liderii vestici ai UE si gasita, tot de ei, ca singura solutie?


Syriza a aratat intregii zone euro si UE, ce atitudine ar putea avea liderii tarilor dezvoltate fata de tarile UE de la periferie, intr-o sitiatie dificila, ce planuri le-ar putea impune, ce perspective economice ar putea avea... Deci Syriza este un partid de mare deranj pentru liderii de la Strasburg si Bruxelles, pentru ca a scos prea devreme in evidenta o stare de lucruri si un sistem finanicar si economic, total nefunctional pentru tarile de la periferia UE si chiar o parte a celor din zona euro.
Ceea ce deranjeaza cel mai mult tarile dezvoltate ale zonei euro si UE, este faptul ca Syriza doreste sa ia masuri de politica externa in mod democratic, prin referendum, iar intirzierea deciziilor de la Bruxelles si Strasburg, nu fac decit sa schimbe procentele defavorabil celor de la condicerea UE si zonei euro, lasindu-i fara sansa de a mai putea insela in continuare un popor.
Tsipras trebuie, in opinia mea, sa solicite parlamentului elen, organizarea unui referendum, care sa solutioneze in mod democratic problema relatiei cu zona euro si UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!