marți, 13 noiembrie 2012

Eleonora Cioran - scrisoare deschisa adresata lui Gabriel Liiceanu



“In realitate, afara de biografia lui Emil Cioran, nu ai patruns in profunzimile operei lui”
http://www.badpolitics.ro/wp-content/uploads/2012/11/oran-scrisoare-deschisa-adresata-lui-gabriel-liiceanu-in-realitate-afara-de-biografia-lui-emil-cioran-nu-ai-patruns-in-profunzimile-operei-lui-18432438.jpgEleonora Cioran a simtit nevoia sa ofere un raspuns energic actiunilor agresive pe care domnia sa considera ca Gabriel Liiceanu le-a indreptat in mod direct asupra sa, iar, ca rezultat al mercantilismului acestor actiuni, asupra prestigiului si operei lui Emil Cioran. ______________________________________
Raspuns domnului Gabriel Liiceanu,
Fiind recomandat ca unul dintre cei mai buni discipoli ai lui Constantin Noica, nasul nostru, te-am primit in casa ca prieten. Nu inteleg agresivitatea dezlantuita asupra mea. Te-a suparat faptul ca eu sunt legatar universal al lui Aurel Cioran si reduc cumva beneficiile tale? Cred ca niciun scriitor nu si-a permis ceea ce ti-ai permis dumneata.
Aceasta imi aduce aminte de o povestioara pe care o spunea Constantin Noica. Era vorba despre un acrobat care evolua pe o sarma, atent sa-si mentina echilibrul. in plin spectacol, el vede jos un cetatean cu o tava, adunand banii privitorilor. La sfarsit, ajungand jos, acrobatul a constatat ca cetateanul care stransese banii spectatorilor disparuse.
Cam asa mi s-a intamplat si mie, singura Cioran in viata. Profitul dupa opera filosofului Emil Cioran a fost luat de Gabriel Liiceanu, Laurence Tacou si Simone Baulez. Nicidecum de mine. si tot tu esti revoltat, aruncand injurii inadmisibile, pana si in ultima carte cu cele 27 de interviuri.
Cum este posibil sa falsifici neincetat adevarul, fara sa te jenezi? Oare nu ti-au ajuns beneficiile importante dobandite?
Conform dorintei lui Emil si Aurel Cioran, din aceste beneficii trebuia sa dai doua burse anual unor studenti saraci. Ai dat cateva burse sporadic, fara un bilant declarat al veniturilor din tiparirea operei lui Emil Cioran. in plus, ai afirmat mincinos ca si eu beneficiasem din acest profit.
Lumea a inceput sa se lamureasca cine este marele scriitor Gabriel Liiceanu, care a beneficiat de burse in strainatate, in timp ce foarte multi intelectuali erau inchisi in temnitele comuniste. Mai mult, ai primit de la domnul Silviu Brucan Editura Politica. in ce calitate, domnule Gabriel Liiceanu? Pentru care merite?
Mai recent, revoltatoare a fost reactia pe care ai avut-o la aparitia, in cadrul Academiei Romane, a operelor scrise de Emil Cioran in Romania. Este cea mai frumoasa editie pe care eu am vazut-o cu creatia cumnatului meu. Este o editie de lux, excelent elaborata.
Multumesc Domnului Academician Eugen Simion si cercetatorului Marin Diaconu pentru realizarea lor. in loc sa te bucuri si sa apreciezi aceasta realizare editoriala de exceptie, ai trimis avocati, pretinzi fara jena despagubiri materiale descurajante, convins fiind ca numai dumneata ai dreptul sa publici opera lui Emil Cioran.
In realitate, afara de biografia lui Emil Cioran, nu ai patruns in profunzimile operei lui. Nu ai participat timp de 20 de ani la analiza operei lui Emil Cioran, caci la Colocviile Cioran de la Universitatea din Sibiu, organizate de profesorul Eugene van Itterbeck, ai participa fugitiv si intamplator. Filmul facut de tine cu Sorin Iliesiu este dupa multi un “film necioplit, banal, primitiv, cu aspecte de modern, un esec”. In mod evident, nu ati patruns in opera lui Emil Cioran.
Scrisoarea trimisa Monei Musca este calomnioasa.
Asa ca, domnule Liiceanu, esti pentru mine o deceptie totala. Nu sunt singura care gandeste astfel, ci, din pacate, multa lume are convingeri similare, chiar si Herta Müller. Te-am cunoscut om de cultura, nu om de afaceri. in ce calitate iti permiti sa faci pe justitiarul? Cine esti dumneata?
Daca taceai, filosof ramaneai!Eleonora Cioran

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!