miercuri, 16 mai 2012

In timp ce Euro se duce spre 5 lei, Guvernul da drumul la noi angajari ???




Noul guvern deschide conducta angajărilor în sectorul bugetar. Cadoul pentru clienții politici: posturi în misiunile diplomatice


Noul guvern dă drumul la angajări în sistemul bugetar pentru a face loc propriilor oameni din USL. Deocamdată cu țârâita, avertizează ministrul Finanțelor, Florin Georgescu care a căutat să tempereze astăzi avântul colegului său de la Externe, Andrei Marga, care anunța că premierul Ponta "a dat instrucţiuni" ca la MAE, dar "şi la alte ministere" să se facă o deblocare a angajărilor, dincolo de regula cu un nou angajat la şapte plecaţi.
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a anunţat că premierul Ponta "a dat instrucţiuni" ca la MAE, dar "şi la alte ministere" să se facă o deblocare a angajărilor, dincolo de regula cu un nou angajat la şapte plecaţi, respectându-se însă anvelopa bugetară a costurilor cu personalul convenită cu FMI.
"Primul-ministru a dat instrucţiuni, nu numai la Externe, ci şi la alte ministere, să aibă loc o deblocare în sensul că se pot face angajări. Şi noi vom face (...) Dincoace de acea regulă cu 1 la 7. Dacă ne uităm bine în negocierile cu FMI care sunt mereu invocate, acolo este o limită pusă la anvelopa financiară a posturilor, nu la efectivul de posturi. Şi atunci în aceeaşi anvelopă financiară poţi să te mişti", a afirmat ministrul Marga, răspunzând întrebărilor la finalul reuniunii consilierilor economici.

El a adăugat că anvelopa financiară pentru costurile cu personalul e "cea stabilită prin legea bugetului şi rectificările care au fost şi care vin".
"Vom redeschide rapid concursurile pentru posturi"
Întrebat câte posturi vor fi scoase la concurs în MAE, el a arătat că încă nu s-a făcut o evaluare, dar prioritate trebuie acordată celor din misiunile diplomatice.
"Încă nu am făcut o evaluare, dar pot spune că vom redeschide rapid concursurile pentru posturi şi cu deosebire în afară. De pildă, avem situaţii în care e o singură persoană într-o misiune de reprezentare a României, ori o singură persoană nu poate face faţă, mai ales acolo unde sunt şi relaţii economice", a afirmat Marga.
"Nu se va face nicio derogare"
Unele ministere sau instituţii ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituţiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la şapte plecări, a ieșit însă la rampă vicepremierul Florin Georgescu, contrazicându-l pe colegul de la Externe care vedea această regulă ca și anulată.
"Nu se va face nicio derogare. Ne încadrăm în raportul de 1 la 7, dar s-ar putea face diferenţieri de la minister la minister. Undeva vom putea avea 1 la 10 şi în altă parte 1 la 5. Nu putem ieşi din cadrul negociat cu instituţiile financiare internaţionale, pentru că acesta este un semnal de credibilitate", a explicat Georgescu, după întâlnirea cu consilierii economici externi.
În discursul susţinut în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii economici ai României, Georgescu a insistat pe stabilitatea câştigată de România la nivel macroeconmic şi pe continuarea accelerată a reformelor structurale.
În aceste condiţii, el a spus în mai multe rânduri că Guvernul Ponta este hotărât să respecte toate condiţiile negociate cu FMI şi Comisia Europeană.
Vicepremierul a arătat că modelul de creştere economică bazat pe consum şi investiţii în comerţ şi imobiliare nu mai poate fi replicat şi i-a îndemnat pe consilierii economici să facă lobby pentru investiţii străine în domenii cu valoare adăugată ridicată.
Suspendarea angajărilor, decisă în 2009
Continuarea politicii de îngheţare a angajărilor în sistemul public, cu unele excepţii, a fost introdusă şi în Programul de convergenţă pentru perioada 2012-2015. Astfel, Guvernul va continua şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.
Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011, iar strategia fiscal-bugetară a Guvernului prevede că politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută şi în acest an. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!