marți, 30 septembrie 2014

"Ce poate pati un ofiter sub acoperire " din cadrul SRI

  • Ce poate pati un ofiter sub acoperire care afla prea multe si pune mana unde nu trebuie
  • Scris de newsreporter in 16 septembrie 2014 in Politics.  
Declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a spus ca intre candidatii la alegerile prezidentiale se afla un ofiter acoperit, readuc in atentia opiniei publice situatia agentilor acoperiti folositi de serviciile secrete, cat de sus pot fi ei infiltrati, ce pot face si cum pot sfarsi, informeaza Cotidianul.ro.
Sursa imagine: psnews.ro
In acest context, Cazul Sorin Crivat capata o rezonanta aparte, prin numele implicate si prin deznodamantul lui.
Cine a fost Sorin Crivat?
Numele lui Sorin Crivat a devenit cunoscut in urma cu sapte ani. In anul 2007, fostul sef al Corpului de Control al Ministerului Integrarii Europene si al structurii de securitate la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei era deferit justitiei sub acuzatia de trafic de influenta.
Mai precis, potrivit procurorilor anticoruptie, Sorin Crivat, care avea 32 de ani, ar fi primit de la omul de afaceri Florin Daniel Guran suma de 32.000 de euro ca sa opreasca un control al Garzii Financiare si pentru interventii la DGFP Valcea in vederea obtinerii unei autorizatii de utilizator final, document necesar societatilor comerciale care cumparasera uleiuri minerale neaccizabile de la rafinarii.
Ajuns in arest preventiv la Penitenciarul de Maxima Siguranta Codlea, Sorin Crivat si-a dezvaluit calitatea de ofiter acoperit (capitan SRI) – i-a scris din penitenciar directorului SRI, George Maior – si a inceput sa faca dezvaluiri procurorilor, in urma carora ar fi planat acuzatii foarte grave asupra unor politicieni importanti ai acelor vremuri.
Scrisoarea lui Sorin Crivat catre directorul SRI George Maior
Cazul Sorin Crivat capata o rezonanta aparte
Cazul Sorin Crivat capata o rezonanta aparte
1 imagini in galerie
Asa cum am spus, Sorin Crivat i-a trimis o scrisoare directorului SRI in care ii cerea o adeverinta din care sa rezulte „gradul si perioada in care am desfasurat activitati specifice informativ-operative in calitate de ofiter al SRI”. Scrisoarea poate fi considerata insa si un strigat de ajutor si, eventual, amenintarea ca va vorbi despre ceea ce a aflat in timpul deplasarii in Africa.
„Subsemnatul SORIN CRIVAT, fiul lui Adrian si Valentina, nascut la data de 06.05.1974, in Bucuresti, personal operativ acoperit sub criptonimul POPESCU MIHAI, desfasurand activitati specifice muncii de informatii din data de 01.08.2003 in subordinea generalului STANCIU VASILE si ofiter de legatura colonel [...] va rog sa binevoiti a analiza si aviza favorabil, in raport de activitatea subsemnatului, eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte gradul si perioada in care am desfasurat activitati specifice informativ-operative in calitate de ofiter al SRI”, se arata in scrisoarea lui Crivat catre Maior.
Sorin Crivat, din penitenciar: „Mi s-a dat termen sa stau in puscarie, ca sa denunt... Am gura mare”
Potrivit unei alte scrisori, pe care a obtinut-o Monitorul Expres, Sorin Crivat isi striga disperarea. El respinge acuzatiile ca ar fi primit mita, denunta faptul ca ar fi fost dus la puscarie pentru a denunta („nu ne puteti face pe toti turnatori”) si arata ca nu poate spune mai multe, fiindca a depus un juramant, dar printre randuri se citeste amenintarea ca o va face („am gura mare”) daca nu va fi eliberat. Intr-adevar, Sorin Crivat reclamase deja faptul ca primise amenintari.
„Am 33 de ani, am familie si o rata la banca pentru un credit de 70 de mii de euro. Daca mai stau arestat, risc sa-mi pierd casa pentru niste ambitii. Sint masterand al Academiei de Politie si absolvent al Facultatii de Drept a Academiei Politice. Am discernamint si nu am legaturi cu lumea interlopa. Am un certificat OSS de buna purtare si am fost supravegheat non-stop. Credeti ca ma pretam eu la 30 de mii de euro? Ne aflam oare intr-o tara de turnatori? Mie mi s-a dat termen sa stau in puscarie, ca sa denunt. Nu ne puteti baga pe toti la puscarie si sa ne faceti informatori. Nu pot sa spun mai mult, am depus un juramint. Am gura mare si ma opun procurorului, care m-a tinut departe de familia mea in ziua de Craciun“, a scris Sorin Crivat.
Tragicul sfarsit al unui ofiter acoperit
Cand mai era mai putin de o zi pana la termenul la care Curtea de Apel Brasov ar fi urmat sa decida urmarirea lui in libertate in dosarul de trafic de influenta si luare de mita si cand Sorin Crivat ar fi putut sa faca declaratiile socotite compromitatoare in fata judecatorilor, acesta a murit in conditii considerate suspecte.
Ce s-a intamplat? Potrivit versiunii oficiale a reprezentantilor Penitenciarului Codlea, Sorin Crivat ar fi participat la „activitati sportive impreuna cu un grup mai mare de detinuti” si, la intoarcerea de pe terenul de sport, ar fi lesinat pe holul sectiei de detentie.
„S-au luat masuri de resuscitare de urgenta, fiind dus la cabinetul medical, care se afla in imediata apropiere, unde i s-au acordat ingrijiri, care au continuat si pe parcursul transportului la Spitalul Municipal din Codlea”, dar degeaba. Cauza decesului: stop cardiorespirator.
Aproape simplu, daca n-ar fi extrem de complicat. Pe de o parte, printre declaratiile colegilor de celula si ale altor detinuti se afla una care mentioneaza faptul ca, dupa ce s-a prabusit, Sorin Crivat avea spume albe la gura. A fost otravit, s-au grabit unii sa spuna.
Pe de alta parte, potrivit parintilor lui Sorin Crivat, care au dat publicitatii fise medicale ale fiului lor, acesta era un tanar robust, fara niciun fel de probleme cardiace, fost campion european la jiujitsu.
Au urmat lucruri incredibile: celula in care fusese inchis Crivat a fost sigilata, dar la desigilare lucrurile personale ale acestuia erau mutate din locurile initiale, probele alimentare au fost distruse, iar autopsia a avut concluzii cel putin bizare, fiindca, de exemplu, nu mentiona vanataile si urmele ciudate de pe cadavru, desi acestea sunt vizibile in fotografiile facute dupa deces.
Concluzia parintilor lui Sorin Crivat: moartea a fost suspecta, fiul lor a fost eliminat.
De ce ar fi fost Sorin Crivat atat de incomod incat sa fie necesara eliminarea lui?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare este nevoie sa aruncam o privire asupra scurtei, dar spectaculoasei cariere a lui Sorin Crivat. In afara de importantele functii pe care le-a detinut, sef al Corpului de Control al Ministerului Integrarii Europene si al structurii de securitate la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, Sorin Crivat, in calitate de ofiter acoperit SRI, cu grad de capitan, ar fi avut misiunea sa raporteze superiorilor despre „zona obscura a afacerilor cu petrol si produse petroliere”.
Astfel, in luna noiembrie 2006, deci cu putin timp inainte de retinerea sa de catre procurorii DNA, ar fi avut misiunea sa faca o „documentare” in Africa si, crede familia lui, a aparut necesitatea de a i se astupa gura fiindca aflase prea multe. Apare aici insa o problema de „deontologie profesionala” pentru ca, se stie, un serviciu secret nu-si abandoneaza niciodata oamenii, in special ofiterii acoperiti! In afara de cateva situatii.
Ce ar fi putut afla Sorin Crivat?
Aici intram in zona speculatiilor. In orice caz, este interesanta coincidenta ca disparitia lui Sorin Crivat s-a produs dupa „documentarea” din Africa in domeniul petrolier, iar dosarul de trafic de influenta a fost generat de denuntul unui personaj cu afaceri in acelasi domeniu.
Un alt amanunt interesant a iesit la iveala dupa aceea, cand s-a aflat ca la locuinta lui Crivat au fost gasite un laptop doldora de informatii secrete si aproape 500 de file cu rapoarte informative legate de faptele unor persoane politice, functionari publici si magistrati.
Nume grele pe lista lui Sorin Crivat: Traian Basescu, George Maior, Theodor Stolojan, Dan Ioan Popescu
Mai jos, extrase din lista lucrurilor care au fost ridicare de la locuinta lui Crivat:
486 file reprezentand rapoarte informative care descriau continutul unor fapte ilicite savarsite de persoane de notorietate din sfera politica, magistrati, cat si functionari publici
82 de file reprezentand formule de securitate in vederea incadrarii in SRI
7 file reprezentand dosar Theodor Stolojan
27 file reprezentand dosar CNSAS-Traian Basescu
26 file reprezentand dosar Dan Ioan Popescu
Buletin SRI privindu-l pe George Cristian Maior


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!