duminică, 3 martie 2013


Fraţii Hurezeanu, Emil şi Mihai


de Rodica Palade 

Aflu de pe Internet că Mihai Hurezeanu, fratele lui Emil, a fost un extraordinar de mare disident din Cluj, a înfiinţat un partid politic în 1983,
a fost un apropiat al Doinei Cornea, a fost urmărit şi chinuit de Securitate, în fine, Elena Ceauşescu în persoană a dat ordin să fie lichidat.
Epilogul apoteotic al episodului „discursul Regelui“ de săptămâna trecută s-a produs pe platoul televiziunii B1, unde a fost dezbătut un scenariu ce s-ar ţese în cancelariile străine: proclamarea României şi a Bulgariei ca monarhii. Pentru România, ar fi pregătit Prinţul Charles al Marii Britanii, care ar urma să fie Carol al III-lea. Totul a pornit de la ziarul Ziua de Cluj, care, înfăţişându-l mare pe copertă pe Prinţul Charles, lansează bomba. Autor: Mihai Hurezeanu. În mod normal, la aşa ceva treci mai departe sau închizi televizorul. N-am făcut-o, întrucât în studio am văzut un ins care semăna atât de tare cu Emil Hurezeanu, încât credeai că aiurezi. Acelaşi chip, aceeaşi gestică, aceeaşi frazare.
Acelaşi zâmbet subţire, plin de subînţelesuri. Insul e Mihai Hurezeanu, fratele lui Emil, şi de pe Internet aflu că a fost un extraordinar de mare disident din Cluj, a înfiinţat un partid politic în 1983, a fost un apropiat al Doinei Cornea, a fost urmărit şi chinuit de Securitate, în fine, Elena Ceauşescu în persoană a dat ordin să fie lichidat etc. Deşi eram o ascultătoare înrăită a Europei Libere, n-am auzit niciodată de acest caz, cu toate că fratele Emil nu obosea să acorde sprijin răzvrătiţilor din România de la microfonul EL. Doina Cornea, cu care am făcut o carte de interviuri, petrecând zile lungi şi fabuloase, nu mi-a vorbit niciodată despre acest „coleg“ al ei de disidenţă. Inexplicabil de tăcut a fost fratele Emil şi după revoluţie. Oare de ce? Reproduc mai jos câ­teva fragmente dintr-un interviu pe care îl puteţi citi pe www.buzznews.ro şi în care M. Hurezeanu spune lucruri uimitoare:
Raul Chis: În interviul precedent ai afirmat că ai fost arestat pentru că ai vrut să înfiinţezi un partid. Ce nume ai ales pentru el?
Mihai Hurezeanu: Am să-ţi spun ceva care poate suna bizar, dar este adevărat, se află în arhivele Securităţii oricum şi nu a fost decât o stranie sincronicitate a istoriei consemnată la plafonul notei de subsol. Printre mai multe variante, un nume propus de mine pentru partidul incipient era Frontul Salvării Naţionale, în 1983. (...)
R. Chis: Ce ai făcut imediat după ce româ­nii şi-au câştigat libertatea?
M. Hurezeanu: Eu am ascultat îndemnul lui Iliescu care i-a invitat public pe toţi cei care au făcut parte din rezistenţa anticeauşistă să participe la constituirea noilor structuri ale puterii provizorii la toate nivelurile.
R. Chis: Cine punea ţara la cale atunci?
M. Hurezeanu: În ziua de 22 am avut o întrevedere cordială cu col. Ardeleanu, zis mai târziu Vulpea, în cabinetul său de comandant al miliţiei municipiului Cluj-Napoca, eram însoţit de prietenul şi colegul dr. Dan Gheban, mai târziu am fost primit de col. Tit-Liviu Domşa, procurorul şef al Armatei a 4-a, care era încă principalul anchetator al crimelor Revoluţiei, cu care am avut de asemenea o conversaţie foarte deschisă şi lămuritoare, apoi am vizitat sediul Securităţii de pe str. Traian, unde am fost reconfortat de zelul justiţiar al viitorului ministru Mircea Miclea, încă pe atunci un adolescent zvăpăiat, rebel nubil, după ce m-am asigurat că armamentul rămâne în rastel.
R. Chis: Ce funcţie ai acceptat şi ce colegi ai avut alături?
M. Hurezeanu: Consilier judeţean. La Consiliul Judeţean am bătut la poarta mare ca la Curtea Domnească, dorind să mă întâlnesc cu Doina Cornea. Nici nu m-am mai mirat când mi-a deschis un fost profesor de liceu, ofiţer de Securitate, trecut în rezerva pepinierelor mlădiţelor adolescentine pentru vicii de comportament şi caracter, era din nou ofiţer de serviciu în anticamera noii puteri.
A doua zi după Crăciun, d-na Cornea mi-a trimis prin tatăl meu, ing. Ion Hurezeanu, erou al Revoluţiei, viceprimar provizoriu al municipiului, a avut un rol vital în securizarea infrastructurii de comunicaţii şi energetice a oraşului în 22 decembrie, fiind responsabilul reţelei speciale de telecomunicaţii a dispeceratului energetic naţional în zona Ardealului, legitimaţia de membru titular al CJ al FSN Cluj.“
P.S. Mihai Hurezeanu lucrează actualmente la Realitatea TV Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!