vineri, 21 septembrie 2012

OLTCHIM vazut de Ion COJA


Dan Diaconescu şi adversarii săi
Note si comentarii ale unui telespectator pătimaş

Cum ira et studio




1. Începutul dezastrului care a urmat la OLTCHIM l-a făcut guvernul Văcăroiu, care a desprins ARPECHIM de Oltchim, deşi ele erau concepute să funcţioneze în tandem: producţia OLTCHIM se baza pe materia primă primită de la ARPECHIM.

2. Au zis unii la TV că intrarea noastră în UE a fost condiţionată, pe lângă alte plăţi, de vînzarea ARPECHIMului. Cum trebuie înţeleasă această afirmaţie? Voi relua mai jos întrebarea.

3. O „contribuţie” decisivă la dezastrul de la OLTCHIM a avut-o şi guvernul Tăriceanu. În 2007 acest guvern, pe mâna ministrului de finanţe, a scos acţiunile OLTCHIM la bursă, totodată diminuându-i capitalul. Aceasta a fost o manevră prin care guvernul a făcut jocul firmei PSS, firmă germană concurentă pe piaţa internaţională unde merg produsele OLTCHIM. Această firmă a fost favorizată să pătrundă în acţionariatul OLTCHIM cu un număr suficient de acţiuni ca să poată bloca orice iniţiativă a acţionarului majoritar: statul român. După ieşirea din funcţie a guvernului Tăriceanu, ministrul de finanţe a devenit consilier la firma PSS, pe care a favorizat-o atât de mult. Acest detaliu, dacă corespunde realităţii, ar fi un temei suficient pentru Parchetul General să intervină şi să-l aresteze pe ministrul infractor, trădător de ţară, vînzător de ţară în sensul cel mai propriu al cuvîntului, al expresiei vînzător de ţară. Dacă nu mă înşel, nemernicul se numeşte Sebastian Vlădescu.

4. Lovitura de graţie a dat-o guvernul Boc, care a sabotat pe faţă OLTCHIMUL, impunându-i taxe şi impozite ad hoc. Membri importanţi ai PDL se numără printre cei care „au căpuşat” OLTCHIMUL. Unul dintre ei, cu un nume predestinat imbecilităţii cu care se exhibă prin Parlament şi pe la televiziuni, întrebat de ce firma fratelui său nu şi-a plătit mărfurile ridicate din magazia OLTCHIMULUI, a considerat că întrebarea este un atac politic la înalta să personUlitate. Îl citez: „USL nu ştie pe unde să scoată cămaşa!” Care USL, că, deocamdată, USL este legată de mâini şi de picioare de angajamentele luate de Boc în faţa asediatorilor de la FMI?! Vînzarea OLTCHIMului a fost hotărîtă de guvernul Boc! De PDL! De bourenii din PDL!

5. Nu mi-e ruşine nici cu USL, cu guvernul Ponta! Reprezentat în această dispută de doi neica nimeni: Liviu Pop şi Remus Vulpescu. Nu numai incompetenţi, dar şi teribili de agresivi, călcând neabătut pe urmele ministrului trădător din guvernul Tăriceanu.

6. Disputa la televiziune a început prin confruntări între domnul CONSTANTIN ROIBU, director şi inginer la OLTCHIM de o viaţă de om, şi Liviu Pop & Remus Vulpescu, membri ai cabinetului Ponta. Deosebirea era aşa de evidentă, între un om, CONSTANTIN ROIBU, a cărui viaţă a însemnat dăruire şi profesionalism, sensibilitate la nevoile şi grijile semenilor, ale cetăţii, şi doi derbedei, doi pleşcari, aflaţi evident în barca firmei care vremea să falimenteze cea mai importantă piesă a industriei româneşti, dintre puţinele care ne-au mai rămas. Buni şi ăştia doi să ajungă după gratii. Mai speram la o redresare de la guvernul Ponta, de la individul cu acest nume. Dar încăpăţânarea de a sfida o ţară întreagă menţinându-i în continuare pe cei doi infractori în guvern, mă desparte definitiv de orice aşteptare, de orice speranţă. Mi-e că Ponta o să ne facă să-i ducem dorul lui Boc!

7. A intervenit în această poveste DAN DIACONESCU. Mai întâi ca ziarist, „speculând” subiectul şi prezentându-l la OTV în toate, aproape în toate detaliile cazului OLTCHIM. Mai întâi i-a pus faţă în faţă pe nemernicii din guvernul Ponta cu dl CONSTANTIN ROIBU şi toată ţara a văzut diferenţa, a văzut ce canalii mişună în guvern. Apoi DAN DIACONESCU, intrând în detaliile legislaţiei privatizării, a descoperit o posibilă soluţie, care să păstreze OLTCHIM în proprietatea românilor. Pe scurt, s-a înscris la licitaţie, să cumpere OLTCHIMul. Toată mass media de imbecili şi mancurţi a sărit în aer: De unde are DD atâţia bani? Probabil că nu-i are şi totul este un circ mediatic care să-i aducă lui DD capital electoral! Iar dacă are bani să cumpere OLTCHIMul, de unde are atâta bănet?!

8. Ce am înţeles eu, din explicaţiile dlui DAN DIACONESCU?
Mai întâi i-aş reproşa lui DAN DIACONESCU că nu a repetat la nesfârşit câteva date esenţiale ale situaţiei în care se află. Drept care, foarte probabil, mulţi telespectatori au înţeles şi mai puţin decât am înţeles eu. şi eu ce am înţeles?

Am înţeles că (1) dacă DAN DIACONESCU câştigă licitaţia, asta nu înseamnă că a doua zi va trebui să verse la guvern, la stat, câteva sute de milioane de euro, cinci sute după unii, şapte sute de milioane după alţii. Schimbarea de proprietar presupune o sumedenie de operaţiuni care nu au cum să dureze mai puţin de şase luni. Conform legii, intrarea în posesie a Oltchim va dura între şase şi douăsprezece luni.

(2) În acest timp, statul, adică vechiul proprietar, este obligat să repună Combinatul în funcţiune şi să plătească salariile restante.

(3) Nu am înţeles exact când va trebui noul proprietar să înceapă efectuarea plăţilor, a preţului convenit. Va dura, zice Dan Diaconescu, care, evident, nu are banii cu care să plătescă costul Combinatului. Nu-i are acum, azi, dar peste ceva vreme îi va avea. De unde?

(4) DAN DIACONESCU a imaginat două soluţii, două surse din care să obţină sute de milioane de euro. şi anume: Prima sursă va fi să apeleze la populaţie. Va înfiinţa o firmă, ale cărei acţiuni vor fi scoase pe piaţă, iar cine va cumpăra acţiuni va deveni acţionar, adică proprietar la OLTCHIM. Un fel de MEBO, a zis la un moment dat iniţiatorul acestui plan. În acest caz, DD contează în mare măsură pe patriotismul românilor cu bani, pe solidaritatea cetăţenească, naţională. Greşeşte? Eu cred că nu! Prin manevra imaginată DAN DIACONESCU va face mai mult: va spori, va face să crească gradul de solidaritate naţională. Ceea ce, cu siguranţă, sperie întreaga clasă politică şi mai ales pe agenţii mondializării, ai FMI etc., inclusiv ai Bruxelles-ului. S-ar putea ca acesta să fie motivul cel mai puternic pentru care oferta lui DAN DIACONESCU deranjează tot establishmentul din România şi din UE.

A doua sursă: DAN DIACONESCU a fost contactat de o firmă puternică (din Rusia, se pare), care a încercat în vară să cumpere OLTCHIMul, dar guvernul Ponta i-a plimbat cu vorba, căci acest guvern, ca şi precedentele, a pus deja botul la oferta făcută de firma germană. şi-au luat deja tainul, şpaga adică, parandărătul în termeni consacraţi, şi acum trebuie să dea la schimb OLTCHIMul, aşa cum s-au înţeles şi cu cei de la FMI!
Firma găsită de DD îi oferă caracaleanului nostru banii de care va avea nevoie ca să cumpere Combinatul. Ce vrea Firma respectivă în schimb? Vrea să cumpere în avans producţia sau, mai bine zis, o parte din producţia viitoare a OLTCHIM. O ofertă extrem de bună, cu greu poţi imagina o soluţie mai fericită pentru toată lumea. Iar cînd spun lume, mă gândesc la miile de români al căror loc de muncă, al căror salariu depinde de supravieţuirea OLTCHIMului.

Nota bene: în toată această aventură în care s-a băgat, şi vrea să-i mai bage şi pe alţii, DAN DIACONESCU mizează pe capacitatea OLTCHIM de a deveni în scurt timp o unitate de producţie care va lucra în profit! Aşa cum a lucrat zeci de ani, până a dat de guvernele Tăriceanu-Boc-Ponta, toate trei o apă şi-un pământ: guverne de incompetenţi, corupţi şi capabili de orice trădare.

9. Mă întorc la afirmaţia că intrarea noastră în UE a fost condiţionată ba de vânzarea ARPECHIMului, ba de vînzarea SIDEX-ului, a ROMTELECOMului şi aşa mai departe. Hai să vedem ce sens au aceste cuvinte!
Mă întreb care era interesul UE sau FMI ca noi să vindem SIDEX sau ARPECHIM, nu la oricine, ci la anumite firme, la anumiţi investitori, aşa cum, se vede limpede, şi vânzarea OLTCHIMului are un cumpărător ştiut încă de ani de zile. La fel stau lucrurile şi la Roşia Montana, licitaţiile fiind pur formale sau complet inexistente!
UE şi FMI sunt entităţi abstracte, la fel ca şi statul. Greşim profund dacă în spatele acestor abstracţiuni nu vedem nişte persoane în carne şi oase, nişte interese omeneşti! La fel, când statul român este invocat ca manager păgubos, trebuie să vedem de fapt nişte persoane, un Boc sau Ponta, un Vlădescu sau Remus Vulpescu etc. Care sunt ori incapabili, ori corupţi şi vânzători de ţară! Şpaga pe care o oferă PPS merge însă nu numai la alde Vulpescu sau Pop, ci şi la vizaviii lor, înalţii funcţionari din FMI sau Banca Mondială!

10. Ce se va întâmpla dacă planul lui DAN DIACONESCU reuşeşte! Multe se vor întâmpla! Eu mă rezum acum la a afirma că va trebui, cu toţii, vorbitori ai limbii române, să renunţăm la povestea, la vorba aceea cu carul şi Caracalul! DAN DIACONESCU o va infirma pentru eternitate.


                                                                                                             Ion Coja
Bucureşti, 21 septembrie 2012
Orele 13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!