marți, 15 mai 2012


'Dacii - Adevaruri tulburatoare 2012': un film documentar, vizionat de sute de mii de romani, rastoarna toata istoria noastra 


"Noi suntem urmasii Romei? Sau istoria Romaniei se bazeaza pe un lung sir de falsuri?" Raspunsurile oferite in documentar pentru aceste intrebari au provocat o veritabila frenezie: peste 360.000 de vizualizari, aproape 800 de comentarii, peste 4.000 de like-uri.

Filmul are aproape o ora si sustine ca romanii si dacii au stramosi comuni si ca Dacia nu a fost romanizata in modul sustinut de teoriile oficiale. Studii genetice realizate in Germania, citate de autorii documentarului, indica faptul ca populatia romaneasca din prezent este inrudita foarte putin cu cea din Italia si foarte mult cu cea existenta in Dacia inainte de cucerirea romana.

Autorii au anuntat ca vor mai publica anul acesta lucrari stiintifice care vor revolutiona istoria noastra veche.

in 30 de secunde, teoria autorilor documentarului este ca avem mai multe motive sa ne consideram daci, decat urmasi ai Romei.

"Realitatea este foarte simpla. Simplitatea consta in faptul ca au sosit romanii, au cucerit 14 la suta din teritoriul Daciei si peste noapte, nu numai teritoriul cucerit peste o suta de ani invata perfect limba latina uitand limba lor, dar si 86 la suta din teritoriul Daciei, oameni care nici macar nu stiau ca au sosit romanii uita  limba lor si vorbesc latina", spune Napoleon Savescu (foto sus), directorul fondator al societatii Dacia Revival International.

Dezbatere aprinsa

Acest argument este primul dintr-un lung sir argumente cu care realizatorii documentarului incearca sa convinga publicul ca in Dacia s-a vorbit o limba aproape identica cu latina si ca intreaga civilizatie romana provine, de fapt, din spatiul cultural in care se vorbea limba Dacilor. Teoria a starnit imaginatia celor care au vazut documentarul. Youtube a contorizat peste 368.000 de vizualizari. Peste zece la suta dintre cei care au vizionat documentarul au apreciat ca este foarte interesant si sute de utilizatori s-au lansat intr-o dezbatere cu aproxomativ 800 de comentarii.

Fost ministru: De ce grecii, egiptenii si evreii nu si-au schimbat limba ?

in documentar apare si un fost ministru al Apararii Nationale, generalul in rezerva Nicolae Spiroiu. "Imperiul Roman nu avea cum sa disemineze limba latina pe un areal de sase ori mai mare decat cel pe care l-a ocupat", spune Spiroiu. "Statul iudeu a stat sub romani 800 de ani, vreo 400 de ani au stat grecii, egiptenii la fel" spune in documentar Mircea Chelaru, general in rezerva si fost sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane.

"Din aceasta perspectiva apare o uriasa enigma. Cum e posibil ca Dacii sa-si fi abandonat limba si traditiile si sa fi imbratisat limba si obiceiurile invadatorilor, in conditiile in care mai putin de 20 la suta din spatiul dacic fusese cucerit, teritoriu in care romanii au ramas doar 165 de ani. Oare o asemenea pretentie nu sfideaza logica. Alte state cucerite integral de romani si in care stapanirea romana s-a intins pe 400 sau 800 de ani nu si-au lepadat limba si nu si-au uitat traditiile. Si dacii au facut-o fara ca macar sa-i forteze cineva?", spun realizatorii documentarului.

Scriitorul Daniel Roxin: De ce nu vorbim turca sau maghiara?

"Pe aceeasi logica ar fi trebuit ca romanii sa vorbeasca turca si maghiara pentru ca cele doua imperii au stapanit parti mai insemnate din aceasta tara. Studiile de paleogenetica si logica simpla ne spun ca limba dacilor ar putea sa fie continuatoarea unei limbi mai vechi din care s-a nascut si latina vulgara. ", spune scriitorul Daniel Roxin care a lansat documentarul pe Internet.

Documentarul citeaza diverse surse istorice si face referire la obiectele dacice descoperite pe teritoriul Romaniei, dar si in alte zone ale Europei. Autorii mai fac referire la diverse monumente ridicate in Imperiul Roman in care ar exista indicii care sustin teoria lor.

Studiu generic: suntem daci?

Cea mai interesanta proba prezentata in documentar este un studiu de paleogenetica realizat la Institutul de Biologie Umana al Universitatii din Hamburg, Germania. Studiul a analizat informatia genetica a unor oseminte descoperite in siturile arheologice din zonele unde au locuit daci. Comparata cu structura genetica actuala a populatiei, structura conturata din oseminte indica faptul ca suntem, de fapt, urmasii acelei populatii pre romane si ca avem foarte putin in comun cu actuala populatie din Italia, spun realizatorii documentarului.


Lucrare de doctorat: Nu suntem "rude" cu italienii

"Am realizat aceste studii de paleogenetica in Germania, in perioada 2004 - 2006, pe piese osoase apartinand unor indivizi care au trait pe teritoriul Romaniei in Epoca Bronzului si Epoca Fierului, scopul fiind o analiza a structurii genetice a populatiei vechi si sa o comparam cu datele genetice ale populatiei actuale. Am realizat in Hamburg un alt studiu de genetica moleculara si e populatia actuala, pentru a le putea compara" explica Georgeta Cordos, bilog la Institutul Victor Babes, care si-a realizat teza de doctorat pe aceasta tema.

Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie al Universitatii din Hamburg spune in documentar ca studiul genetic a indicat o inrudire indepartata cu populatia actuala din Italia si foarte apropiata cu cea din Grecia si alte zone din Balcani. Procentul stabilit ca fiind mostenire genetica similara cu cea a grupului latin este surprinzator de mic, sustin realizatorii studiului. Studiile genetice au mai aratat ca italienii din nord se intudesc intr-un procent foarte mare cu tracii care au trait acum 5000 de ani pe teritoriul Romaniei.

O concluzie halucinanta: nu suntem urmasii romanilor?

Bazati pe studiile paleogenetice citate, realizatorii documentarului sustin ca tracii au ocupat o mare parte din Europa, avand Marea Neagra in centrul zonei lor de dominatie si ca din aceasta zona s-a desprins grupul care a infiintat Roma. "Se naste o concluzie halucinanta. Nu noi suntem urmasii romanilor ci o parte dintre romani sunt urmasii tracilor", mai spune scriitorul Daniel Roxin.

Toate argumentele pe care se bazeaza teoria realizatorilor documentarului sunt insa in contradictie cu ceea ce am invatat la scoala si este sustinut de comunitatea stiintifica "oficiala". Realizatorii sustin ca mai exista si alte studii care vor fi prezentate anul acesta in lucrari stiintifice.


Cea mai veche scriere din lume: 7.500 de ani, Tartaria

Acestia mai fac referire la scrierea antica descoperita in 1961 la Tartaria, pe niste placute din lut (foto jos). Cu sprijinul unui istoric italian s-a facut o datare cu carbon radioactiv a unor parti din oasele descoperite alaturi de tablitele din lut. Rezultatul a fost uluitor pentru cei implicati: oasele au 7.500 de ani vechime. Acest lucru sugereaza faptul ca scrierea de la Tartaria este cel mai vechi tip de scriere din lume, acest lucru sustinand teoria ca pe teritoriul Daciei a existat o civilizatie veche foarte dezvolatata. Aceeasi civilizatie a creeat monumente megalitice de la Sarmizegetusa Regia, mai sustin realizatorii documentarului.



Controversa aprinsa

Teoria a prins foarte bine la sute de utilizatori ai canalului Youtube, care s-au declarat convinsi de filmul vizionat. "Felicitari! in sfarsit niste oameni cu inima si curaj. Nu pot decat sa va multumesc din toata inima si Dumnezeu sa va lumineze calea si sa va dea putere de a continua ceea ce ati inceput. Mintile spalate de atata vreme au nevoie de inca pe atata ca sa poata realiza care este de fapt partea ascunsa cu rea intentie a poporului nostru", asa suna unul dintre sutele de comentarii, in acelasi ton, postate la documentar. Numarul mare de mesaje in acest ton indica o priza la public iesita din comun.



in acelasi timp, pe pagina documentarului sunt si foarte multe comentarii care contrazic argumentele realizatorilor. "Mi-as fi dorit ca ideile sa fie ilustrate din mai multe puncte de vedere. Lipseste dreptul la opinie al celor aflati in opozitie cu ideile expuse aici. Trebuiau expuse idei pro si contra, dupa care privitorul sa traga singur o concluzie, pentru ca, totusi, nimeni nu detine un adevar absolut aici.", spune unul dintre cei care nu s-au lasat convinsi.

Recent, realizatorii documentarului au fost invitati la Antena 3 pentru a da mai multe explicatii. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!