marți, 10 februarie 2015

Cristian Troncotă DUPLICITARII-14

Cristian Troncotă

DUPLICITARII-14

O fişă de cadre întocmită la 22 iunie 1979, pentru informarea conducerii DSS, atestă că între anii 1951-1958, colonelul Iosif Constantin fusese încadrat ca ofiţer operativ la Regiunea de Securitate Constanţa. În această calitate activase în grupul de ofiţeri care a „descoperit” acţiunile de sabotaj de la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Pentru astfel de „merite deosebite”, ofiţerul fusese avansat în grad şi funcţie, ulterior transferat din ordinul generalului Nicolae Doicaru în DIE.
          Din 1969, când colonelul Iosif Constatntin a devenit şeful Serviciului independent pentru ţările socialiste, a manifestat interes pentru deplasările în capitala URSS, „unde s-a întâlnit cu fostul şef al consilierilor sovietici care lucraseră în cadrul DIE”, nimeni altul decât Alexandr Mihailovici Saharovski, devenit şeful spionajului din KGB.
          În întreaga sa activitate profesională, colonelul Iosif Constantin nu arătase calităţi deosebite şi nu se remarcase prin competenţă, ba dimpotrivă, dovedise că era o fire slugarnică şi total aservită faţă de şefii săi ierarhici, generalii Nicolae Doicaru şi Ion Mihai Pacepa.
          Interesant este că după trecerea unităţii pe care o conducea în subordinea generalului Nicolae Pleşiţă – la acea dată, secretar de stat în conducerea Ministerului de Interne – documentul sus citat menţiona despre Iosif Constantin că: „. Încălcând flagrant şi sistematic regulile de muncă cu privire la compartimentare şi conspirativitate, el a continuat să se prezinte la aceştia [adică la Doicaru şi Pacepa – n.n.], prilej cu care le raporta despre misiunile pe care le primea şi problemele de muncă specifice unităţii pe care o conducea” 292.
          292 Mihai Pelin, Culisele spionajului românesc. DIE 1955 – 1980, Bucureşti, 1997, p. 278-279.
          Abia după dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, 24 iulie 1978, s-a dezvăluit că generalul Nicolae Doicaru îl folosise pe colonelul Iosif Constantin „cât se putea de discret, ca ofiţer de legătură cu serviciile de informaţii sovietice”. Din această postură, şeful unităţii anti-KGB a minimalizat „pe orice cale pericolul pe care-l reprezenta activitatea serviciilor de informaţii din ţările socialiste pentru cadrele noastre” 293.
          293 Ibidem, p. 207.
          Iată deci, bine documentat un alt crud adevăr ce ţine de resortul organelor de securitate ale regimului comunist din România. Un ofiţer, comandant al unităţii ce era destinată să apere interesele româneşti faţă de acţiunile spionajului sovietic, avea în realitate simpatii prosovietice şi era folosit ca agent de legătură între înalţi resposabili din conducerea Securităţii de la Bucureşti cu serviciile similare sovietice.
          Aşadar, marile eşecuri ale UM 0920/A, devenită din 1978 UM 0110, nu pot fi puse în exclusivitate pe seama „fricii” sau a „prudenţei” lui Ceauşescu de a nu deranja prea mult Kremlinul. Ele pot fi trecute la fel de bine şi în contul celor aflaţi în fruntea acelei unităţi specializate, care, în loc să-şi facă datoria, pactizazeră cu diavolul, dacă nu cumva erau chiar oştenii lui.
          Un alt eveniment important pentru fundamentarea concepţiei şi chiar a atitudinii lui Nicolae Ceauşescu faţă de agresivitatea spionajului sovietic, l-a constituit vizita sa în China, iunie 1971.
          Conform dezvăluirilor lui Pacepa, Ceauşescu ar fi aflat cu acel prilej că organele de securitate chineze – Gonganbu – dejucaseră o încercare de asasinare a preşedintelui Mao Tze Dung.
          Atentatul fusese pregătit de mareşalul Lin Biao, comandantul armatei chineze. În momentul în care acesta a încercat să fugă în URSS, avionul care-l transporta s-a prăbuşit în Mongolia. De aici şi concluzia că atentatul fusese planificat de serviciile secrete sovietice (PGU) în complicitate cu înalţi demnitari de la Pekin, în intenţia de a se instala în China un guvern pro-sovietic. Mao şi Ciu En Lai i-ar fi povestit lui Ceauşescu că toţi cei implicaţi în tentativa de „lovitură de stat” erau cetăţeni chinezi care studiaseră în URSS294.
          294 Ion Mihai Pacepa, op. Cit., p. 115.
          Informaţiile furnizate de chinezi l-au pus serios în gardă pe Ceauşescu. Aceeaşi agresivitate din partea agenţilor sovietici se constata şi pe teritoriul României, unde fusese demascat şi apoi neutralizat generalul Grigore Naum, şeful Direcţiei de contrainformaţii militare a Securităţii, pe care sovieticii îl considerau ca pe unul dintre cei mai importanţi agenţi, cu un rol cheie într-o acţiune de înlăturare a lui Ceauşescu.
          Acesta se afla în bune relaţii cu Constantin Pârvulescu, un vechi activist de partid, devotat sovieticilor şi reactivat de KGB. Tentativa celor doi, Pârvulescu şi Naum de a organiza o structură anticeauşistă a fost rapid descoperită şi descurajată prin îndepărtarea celor doi din orice funcţii de decizie, precum şi prin atenţionarea colaboratorilor oficiali 295.
          295 Vezi pe larg în „Alerta”, joi 24 august 2000, p. 7.
          Oricum, serviciile secrete sovietice puseseră serios lupa pe regimul de la Bucureşti. Concludent în acest sens este raportul KGB dezvăluit de „Arhiva Mitrokhin”: „Exploatând linia antisovietică din interiorul Partidului Comunist Chinez şi din Guvernul Chinez, conducerea română a deschis drumul către aşa-numita autonomie şi independenţă faţă de Uniunea Sovietică.
          Naţionalismul înfloreşte în România. Autorii şi avocaţii acestui naţionalism sunt chiar conducătorii Partidului şi statului. Conducerea Partidului Comunist nu avansează deschis pretenţia teritorială. Face tot posibilul pentru a demonstra că, istoric şi etnic, şi din alte puncte de vedere, Moldova şi Ţinutul Cernăuţi aparţin României.
          Declaraţia făcută de Mao în discuţia sa cu socialiştii japonezi despre anexarea ilegală a Basarabiei de către URSS îşi are originea în România. Ziarul francez „Le Monde” a publicat în două rânduri articole care aruncă dubii asupra legalităţii includerii Basarabiei în Uniunea Sovietică. Nu este imposibil ca iniţiativa publicării acestor articole să fi venit din România” 296.
          296 Cristopher Andrew and Vasili Mitrokhin, op. Cit., p. 352.
          Agenţii KGB deplin conspiraţi, trimişi în România la începutul anilor '70, primiseră instrucţiuni să culeagă informaţii despre relaţiile României cu Statele Unite şi cu China şi eventualele revendicări teritoriale referitoare la Basarabia şi Bucovina de Nord.
          Ei aveau, însă, şi misiunea de a raporta regulat despre:
          — Grupările de orientare anti-sovietică;
          — Poziţia minorităţilor maghiare şi germane;
          — Cultul personalităţii practicat de Ceauşescu;
          — Starea de spirit generală în rândurile PCR.
          Potrivit documentelor „Arhivei Mitrokhin”, principalele surse de informaţii ale celor 13 agenţi sovietici care activau atunci pe teritoriul României urmau să fie infiltrate în anturajul ziarului „Scânteia” şi al publicaţiei de limbă germană „Volk und Kultur” 297.
          297 Ibidem.
          Alte detalii despre felul în care au acţionat agenţii serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României au fost dezvăluite de ofiţerul KGB defector, Oleg Kalughin.
          Deşi legăturile oficiale ale Securităţii cu KGB-ul, după 1968, fuseseră extrem de reduse, Oleg Kalughin mărturiseşte că a venit în România, în vara anului 1972, în fruntea unei delegaţii de 10 ofiţeri împreună cu soţiile. Au petrecut o vacanţă reuşită într-o vilă din Mangalia, unde au fost salutaţi de şeful Securităţii, apoi la Bucureşti, fiind primiţi chiar de ministrul de Interne.
          Kalughin povesteşte că la Bucureşti ar fi avut o întâlnire cu colonelul Victor Dorobanţu, pe care îl cunoscuse pe vremea când lucraseră împreună la Washington. Surpriza a fost că ofiţerul român din Securitate, care la acea dată ocupa funcţia de adjunct al şefului DIE, s-ar fi lansat într-o diatribă contra lui Ceauşescu, pe care l-a făcut „trădător”.
          Despre Elena Ceauşescu, Dorobanţu i-a dat să înţeleagă interlocutorului, că aceasta împreună cu anturajul ei nu urmăreau decât puterea.
          „Noi cei din Securitate – s-ar fi exprimat Dorobanţu – începem să realizăm că Ceauşescu va trebui dat jos”. Kalughin mai precizează şi un alt amănunt interesant, şi anume că nu reuşise să înţeleagă dacă era vorba de un strigăt de ajutor sau de o provocare.
          Fireşte, când s-a întors la Moscova, Kalughin a informat conducerea KGB şi departamentul care se ocupa de Europa de Est că trebuia să stabilească imediat o cale de comunicare cu Dorobanţu, dar nu mai ştie ce a urmat298.
          298 Fen Montaigne, Oleg Kalughin, Spymaster. My 32 Years în Intelligence and Espionage against the West, London, 1994, p. 341.
          Pe fondul tensionării relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova, precum şi a semnalării unor nemulţumiri venite din interiorul României cu privire la direcţia în care se îndrepta politica lui Ceauşescu, sovieticii se pare că au reluat ideea unei intervenţii în forţă.
          O astfel de interpretare este sugerată de un document al BND (serviciul de informaţii al R. F. Germania), emis în 1973. Documentul informa factorii de decizie de la Bonn că ministrul sovietic al Apărării, mareşalul Andrei Greciko, ar fi avut o întrevedere cu secretarul general al Partidului Socialist Unit din R. D. Germania, Erik Honeker, ocazie cu care mareşalul sovietic a afirmat că „într-o perspectivă mai lungă, lucrurile nu mai pot continua astfel cu România”.
          În acelaşi context s-ar mai fi afirmat că mareşalul Greciko discutase şi cu secretarul general al PCUS, Leonid Brejnev, inclusiv despre „o soluţie militară, respectiv ocuparea României prin forţa armată” 299.
          299 „Alerta”, joi 5 octombrie 2000, p. 7.
          Un fost ofiţer de securitate, locotenent-colonelul (r) Dumitru Burlan, care a lucrat timp de 22 de ani neîntrerupţi în cadrul unor direcţii centrale importante, cum ar fi Direcţia de filaj şi investigaţii ori Direcţia a V-a pază şi gardă demnitari, îşi aminteşte că în toamna anului 1973 a îndeplinit o misiune extrem de importantă, dar şi riscantă.
          L-a înlocuit pe Nicolae Ceauşescu, fiind sosia lui. Securitatea a recurs la astfel de procedee întrucât „intrase în posesia unor date conform cărora s-ar fi pus la cale un atentat împotriva lui Ceauşescu. La acţiune urmau să participe ofiţeri specializaţi din prietenoasele state sovietice” 300.
          300 Locotenent colonel (r) Dumitru Burlan, „Am fost sosia lui Ceauşescu”, în „Naţional”, 8 iulie 2003, p. 11.
          Pe acest fond extrem de tensionat avem acum şi explicaţia refuzului guvernului român de a trimite o delegaţie de ofiţeri la consfătuirea serviciilor de securitate est-europene, care s-a desfăşurat în februarie 1975 301.
          301 „Magazin istoric”, s.n., februarie 2001, p. 81.
          Dezvăluirile făcute de un alt memorialist al fostei Securităţi, confirmă că la jumătatea anilor '70 serviciile secrete societice monitorizau îndeaproape evoluţia românilor care trecuseră prin universităţile din URSS.
          „Indiferent de natura şi gradul acestora – mărturiseşte Vasile Moraru, fost ofiţer în DIE – toţi cei care studiaseră la Moscova sau în alte centre universitare aveau fişe biografice în cartotecile speciale ale serviciilor de informaţii, în fruntea cărora se afla, desigur, vestitul şi temutul KGB” 302.
          302 Vasile Moraru, Cu Doicaru în Kuweit, în „Alerta”, an II, nr. 44, 19 martie 2001, p. 5.
          Memorialistul face referire la o vizită a sa în Kuweit, în vara anului 1976, când, însoţindu-l pe şeful DIE, Nicolae Doicaru, a aflat că un agent sovietic sub acoperire – profesor la o catedră de limbi orientale – a încercat să-l activeze ca agent pe un fost student de-al său, devenit între timp ambasador al României în Kuweit.
          Din acest caz, Doicaru a tras concluzia că sovieticii îşi racolează mai uşor agenţii pe teritoriul unei terţe ţări întrucât scapă mai uşor de supravegherea organelor de contrainformaţii. După „defecţiunea Pacepa”, s-a aşternut un adevărat „îngheţ” în relaţiile dintre Securitatea română şi KGB.
          Aspecte interesante în acest sens au fost dezvăluite de generalul (r) Traian Ciceo, care timp de 18 ani a desfăşurat activitate în cadrul DIE/CIE pe spaţiul ţărilor occidentale (Franţa, Italia, Austria, Germania, Belgia, SUA, Canada).
          Iată ce mărturiseşte fostul spion: „Aveam interdicţie totală să mă întâlnesc sau să răspund invitaţiilor ambasadei sovietice. Spionilor sovietici, adică. În Franţa ştiam 180 de spioni KGB. De fapt erau mult mai mulţi. Ăştia erau oficiali sau semioficiali. N-am avut dreptul şi nici plăcerea, să particip la nici o misiune a lor” 303.
          303 „Evenimentul zilei”, nr. 3268, 29 ianuarie 2003, p. 5.
          Au existat momente tensionate şi chiar acuzaţii, potrivit cărora românii ar cocheta cu occidentalii.
          „Chiar există un episod – spune acelaşi memorialist – în urma căruia m-am ales cu acuze din partea ruşilor, după ce am scăpat o femeie-maior a americanilor din mâinile lor.”304.
          304 Ibidem.
          La începutul anilor '80, serviciile secrete sovietice şi-au intensificat supravegherea asupra regimului de la Bucureşti. De exemplu, Oleg Gordievski, un alt memorialist de excepţie din rândul foştilor ofiţeri KGB, îşi amintea că în anul 1983, Direcţia a XI-a a PGU (compartiment de spionaj specializat pe relaţia cu Europa de Est) întocmise un amplu studiu în care se releva că România „era în pragul falimentului şi că un colaps economic avea să intervină în următoarele luni”.
          Moscova se arăta îngrijorată de consecinţele unei asemenea situaţii care ar fi putut determina orientarea guvernului de la Bucureşti spre Occident. Mai mult, în ultimii doi ani petrecuţi la Londra (1984-1985), în calitate de rezident adjunct şi apoi de rezident KGB, acelaşi Gordievski mărturiseşte că a primit în repetate rânduri solicitări de la Centru pentru „obţinerea de informaţii asupra atitudinii occidentale faţă de România” 305.
          305 Cristopher Andrew, Oleg Gordievski, op. Cit., p. 462.
          Dezvăluirile lui Kalughin în legătură cu setea de putere a Elenei Ceauşescu sunt confirmate şi de alţi doi memorialişti ai fostei Securităţi, care aduc şi alte detalii de interes istoric.
          Bunăoară, colonelul (r) Gheorghe Raţiu susţine că soţia secretarului general devenise în ultimii ani „conducătorul ocult al ţării”, îşi crease o „reţea informativă proprie, de prim rang, recrutată la cabinetele secretarilor Comitetului Central şi în rândul unor activişti din nomenclatura superioară de partid” 306.
          306 Colonel (r) dr. Gheorghe Raţiu, Raze de lumină pe cărări întunecate, Bucureşti 1996, p. 350.
          La rândul lui, generalul (r) Nicolae Pleşiţă susţine că Elena Ceauşescu „superviza sectorul de cadre al CC, pe care l-a transformat într-un fel de reţea, pentru a concura Securitatea”.
          În anii 1986-1987, ar fi pus la cale răsturnarea de la putere a propriului soţ, iar pentru a-şi atinge scopul ar fi pregătit „un guvern fantomă” cu Nicu Ceauşescu secretar general al PCR, Nicolae Ceauşescu „preşedinte de onoare”, Elena Ceauşescu „preşedinte executiv”, iar Constantin Olteanu „prim-ministru”.
          Unul dintre conspiratori s-ar fi dus cu lista noului guvern la Moscova, acolo unde Mihail Gorbaciov s-ar fi exprimat că nu are nimic împotrivă dacă Ceauşescu va fi răsturnat, numai că ei, adică sovieticii, nu se amestecă. Un răspuns, desigur, formal, întrucât serviciile secrete sovietice „îl lucrau pe Ceauşescu, conform celor stabilite la Malta”.
          Securitatea a cunoscut despre acest complot cu totul întâmplător. Un obscur ofiţer de securitate, care instalase tehnică operativă într-o încăpere, dar în cu totul alt scop, a reuşit să-i înregistreze pe complotişti, după care l-a contactat pe Nicu Ceauşescu, punându-l în gardă că „se ştie despre ce se pune la cale pentru ianuarie 1990”.
          Pleşiţă îşi încheie amintirile despre acest caz cu precizarea că „nici un ofiţer de securitate nu a fost de partea Leanei” şi că „revolta populară le-a dejucat planurile complotiştilor” 307.
          307 Ochii şi urechile poporulu. Convorbiri cu generalul Nicolae Pleşiţă, p. 105.
          Parcă în completarea tuturor, Ion Mihai Pacepa îşi plasează dezvăluirile în legătură cu modul concret în care au acţionat agenţii sovietici pe teritoriul României pentru răsturnarea lui Ceauşescu.
          Evident că memorialistul nu dezvăluie de unde cunoştea toate amănuntele, întrucât la acea dată se afla în SUA. Doar într-un singur caz devine plauzibil, şi anume, dacă i se rezervase şi lui un anumit rol, aspect asupra căruia ne-am referit pe larg, pe bază de atestări documentare, în subcapitolul despre problema defectorilor-transfugi.
          Agenţii PGU şi GRU nu au luat în calcul iniţiativele aventuriste ale unor grupuri dizidente ori protestatare din România ci au avut misiunea precisă de a crea ei o structură de rezervă formată din cadre aflate în eşaloanele doi şi trei, ale ierarhiei de partid şi de stat, şi care să fie pregătită ca la momentul oportun să-l poată înlocui pe Ceauşescu pentru a salva sistemul.
          Pe aceleaşi coordonate istorice, abia la zece ani după evenimentele din decembrie '89, Silviu Brucan, unul din principalii protagonişti ai grupului care a preluat puterea în România după fuga lui Ceauşescu, referindu-se la discuţia pe care a avut-o în vara anului 1988 cu Mihail Gorbaciov, a precizat: „Evenimentele au decurs după planul întocmit din timp., provocând fenomene de isterie naţională”. „Atunci n-a fost revoluţie, ci o „lovitură de palat„ înfăptuită prin manipularea şi folosirea capitalului de nemulţumire a românilor. Că n-a fost o revoluţie au demonstrat-o şi evenimentele care au urmat” 308.
          308 „Naţional”, an III, nr. 757, marţi, 30 noiembrie 1999, p. 12
          Că în decembrie 1989 a avut loc şi o lovitură de stat iniţiată de sovietici, în paralel cu revolta poporului român, rămâne încă o problemă de rezolvat pentru istoriografie, având în vedere accesul extrem de limitat la documentele de primă mână.
          Totuşi, e greu de crezut că serviciile secrete sovietice care dovediseră pragmatism şi multă răbdare faţă de regimul lui Ceauşescu, şi-ar fi permis să rateze o asemenea conjunctură, în decembrie 1989, când liderul de la Bucureşti a fost contestat de imensa majoritate a poporului român.
          Ceea ce se cunoaşte deja este că în ultimii ani ai regimului comunist din România, rezidenţele spionajului sovietic au primit misiunea de a obţine date şi informaţii cât mai amănunţite despre: posibilii succesori ai lui Ceauşescu; disidenţii din rândul PCR; viaţa de familie a cuplului prezidenţial. S-au accentuat preocupările pentru contactarea unor vechi activişti de frunte ai partidului care se situau pe o poziţie critică faţă de Ceauşescu, dar au fost studiate şi alte categorii de cetăţeni nemulţumiţi.
          Structurile româneşti de contraspionaj, în special UM 0110 – la comanda căreia în 1986, generalul Iosif Constantin a fost înlocuit cu generalul Victor Niculcioiu – au constatat că „serviciile de informaţii sovietice au trecut la marşutizarea agenturii, respectiv la aducerea la Bucureşti, sub diferite acoperiri (ataşaţi de presă, secretari de ambasadă, consilieri etc) a unor cadre de informaţii KGB şi GRU de origine basarabeană” 309.
          309 Vezi pe larg în „Alerta”, joi 12 octombrie 2000, p. 7.
          Printre aceştia, cei care au avut o activitate mai pronunţată, până în decembrie 1989, se numără Victor Volodin – corespondent de presă la „Izvestia” – Vladimir Vidraşcu de la „Pravda” şi Popov, consilier la Ambasada URSS de la Bucureşti. De regulă, Directoratul I al KGB, condus de Evgheni Primakov, folosea metoda acoperirii ofiţerilor de informaţii sub calitatea de ziarişti de la marile cotidiene sau agenţiile de ştiri sovietice. Toţi memorialiştii cu funcţii importante în fosta Securitate susţin că organele de contraspionaj au reuşit să-i identifice pe cei vizaţi de sovietici a fi atraşi în complot. Dar nu acest lucru este important, ci faptul că niciunul dintre complotişti nu a fost trimis în faţa justiţiei pentru a fi judecat şi condamnat sub acuzaţia de „trădare” sau „complicitate la acţiuni contra intereselor statului român”.
          La fel ca şi predecesorul său, Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceauşescu a manifestat aceeaşi teamă de a nu irita Kremlinul. Ca urmare, Ceauşescu a interzis până şi interogarea celor dovediţi că urmau instrucţiunile agenţilor sovietici ori se aflau în contact operativ cu diplomaţii şi ataşaţii militari sovietici. Ordinul său categoric a fost ca fiecare agent al Moscovei, real sau presupus, să fie „neutralizat individual” fără a stârni contrareacţii dure din partea URSS 310.
          310 Grigore Răduică, loc. cit.
          Alţii au fost îndepărtaţi din funcţii şi apoi „rotiţi” în mod repetat, atât pentru „a nu prinde rădăcini”, cât mai ales pentru a îngreuna contactarea lor de către ofiţerii de informaţii sovietici. Este greu de evaluat câtă eficienţă au avut astfel de măsuri, nu pentru regimul şi soarta lui Ceauşescu, ci în primul rând pentru securitatea naţională, dacă e să nu pierdem totuşi din vedere evenimentele sângeroase de la sfârşitul lui decembrie 1989.
          Desigur că astfel de erori au grăbit prăbuşirea lui Ceauşescu, dar fără ca ele singure să poată juca un rol determinant.
          Decisivă s-a dovedit situaţia internă din România, în egală măsură cu jocul de interese al celor două superputeri, SUA şi URSS. La sfârşitul anilor '80, România era cuprinsă de un val crescând de nemulţumiri şi o destabilizare generală ce anunţau parcă revolta populară.
          O asftel de situaţie era percepută la Washington ca având un posibil „efect de domino”, în sensul că putea să perturbe echilibrul din întreaga regiune balcanică, ceea ce SUA dorea să evite în acel moment.
          Aşa se face că în cadrul convorbirilor sovieto-americane de la Moscova, din decembrie 1989, reprezentanţii Casei Albe i-au propus lui Mihail Gorbaciov să trimită un contingent limitat de menţinere a păcii în România”.
          Liderul de la Kremlin nu a mai dorit să-şi asume rolul fratelui mai mare în relaţiile cu celelalte ţări din Blocul Estic, rămânând consecvent declaraţiei făcute în acest sens încă din 1985.
          Prin urmare, Moscova a transmis Washingtonului un refuz categoric, grăbind astfel deznodământul regimului de la Bucureşti.
          Un deznodământ pe care l-a prevăzut, l-a premeditat şi l-a monitorizat prin agenţii serviciilor secrete infiltraţi în sfera puterii, în mass-media, în cercurile intelectualităţii româneşti influente – atât din ţară cât şi din străinătate – şi nu în ultimul rând, printre acei defectori-transfugi ai Blocului Estic din Occident.
          Cu un asemenea dispozitiv, era evident că prezenţa pe teritoriul României, fie şi a unui mic contingent al Armatei Roşii311, era inutilă dar şi extrem de riscantă, întrucât ura generalizată şi de nestăpânit a românilor contra clanului ceauşist se putea transforma rapid într-un ultranaţionalism feroce contra ocupantului sovietic nepoftit.
          311 Comandantul trupelor sovietice aflate în ziua de 22-23 decembrie 1989 pe Podul de la Ungheni avea ordin de la Moscova de a sprijini noile autorităţi de la Bucureşti, care abia preluaseră puterea. Generalul Ştefan Guşe l-a mandatat, din partea conducerii M. Ap. N., pe colonelul Ion Cioară – aflat pe Podul de la Ungheni – să transmită trupelor sovietice ordinul clar „de a nu pătrunde nici un metru pe pământul românesc” (vezi Doru Dragomir, Generalul Ion Cioară este cel care a respins trupele sovietice în decembrie 1989, pe Podul de la Ungheni, în „Ziua”, marţi 31 iulie 2001, p. 7).
          De altfel, un document declasificat ce conţine previziunile cu privire la principalele evoluţii din Europa răsăriteană, elaborat de CIA în februarie 1990, nu omite să sublinieze „rolul relativ pozitiv jucat de Moscova în evenimentele din decembrie 1989” 312.
          312 Vezi pe larg Miruna Munteanu, România anului 1990, văzută de CIA, în „Dosare ultrasecrete”, 29 ianuarie 2005, p. 1.
          IULIAN VLAD – SINGURUL ROMÂN PROFESIONIST ÎN FRUNTEA SECURITĂŢII
          „Dorim să se cunoască faptul că generalul-colonel (r) Vlad N. Iulian este singurul român profesionist care a fost în fruntea aparatului de informaţii şi contrainformaţii al României de la Eugen Cristescu încoace. Prin îndrumarea şi modul în care a condus aparatul de securitate a demonstrat că pe primul plan prevala interesul major al naţiei şi nicidecum al clicii ceauşiste” 313.
          313 Vezi scrisoarea semnată de col. (r) Traian Bara, col. (r) Ion Sandu, col. (r) Dumitru Stoicescu, col. (r) Vasile Drăgoi, col. (r) Vasile Bobocescu, Lt. Col. (r) Luciana Bara, în „Europa”, august 1990.
          Cine parcurge cu atenţie acest text desprins dintr-un memoriu întocmit de un grup de ofiţeri superiori din fostul Departament al Securităţii Statului, prin care se solicita în august 1990 „obiectivitate maximă în judecarea generalului Iulian Vlad”, nu poate să-i scape două aspecte esenţiale.
          În primul rând faptul că profesionişti ai instituţiei (pentru că au existat şi din aceştia) îşi asumau responsabilitatea – într-o atmosferă total ostilă, în care sintagma securişti-terorişti rămăsese încă vie în mentalul colectiv, din timpul revoluţiei – de a atrage atenţia opiniei publice, cu câteva zile înainte de începerea proceselor intentate ultimului şef al DSS, că nu se dorea din partea lor nimic altceva decât o judecată obiectivă, în cadrul legii.
          Era o mare şansă pentru regimul democratic, abia instaurat, de a păşi cu dreptul, în sensul că principiile statului de drept puteau deveni realităţi, şi nicidecum simple slogane electorale, repetate până la saturaţie de noii politicieni.
          Acum, după ce au trecut mai bine de un deceniu de la acel moment şi putem privi evenimentele cu mai multă luciditate, echilibru, detaşare şi obiectivitate, va trebui să recunoaştem cu părere de rău că nu s-a ţinut cont de acest avertisment.
          În al doilea rând, comparaţia cu Eugen Cristescu nu este deloc întâmplătoare. Ea venea din partea unor profesionişti care cunoşteau foarte bine destinul tragic al şefului Serviciului Special de Informaţii din perioada regimului autoritar al guvernării mareşalului Ion Antonescu şi tocmai de aceea doreau ca istoria să nu se mai repete în părţile ei negative.
          Atât Eugen Cristescu cât şi Iulian Vlad proveneau din familii de români plugari, cu o situaţie mai mult decât modestă, urcaseră treptele ierarhiei profesionale până la cel mai înalt nivel doar prin propriile lor calităţi şi realizări.
          Numai că momentul în care au accedat la funcţia supremă a instituţiei s-a consumat într-o conjunctură politică internă şi internaţională extrem de tensionată. Dar şi unul şi celălalt şi-au asumat responsabilitatea comenzii cu gândul de a-şi ajuta ţara şi conaţionalii într-un moment de grea cumpănă.
          Din nefericire, amândoi au avut parte, în cele din urmă, de o judecată politică, fiind supuşi la umilinţe nemeritate. Eugen Cristescu a fost acuzat în aşa-zisul „proces al marii trădări naţionale” pentru crime de război şi dezastrul ţării, dar fără ca să se poată aduce nici măcar o singură probă în susţinere314.
          314 Vezi pe larg Cristian Troncotă, Eugen Cristescu asul serviciilor secrete româneşti – memorii, mărturii, documente – Bucureşti 1994.
          La rândul lui, Iulian Vlad a fost acuzat mai întâi de „genocid”, apoi de „complicitate la genocid”, ceea ce, de asemenea, n-a putut fi probat juridic, iar documentele „micului proces al marii trădării naţionale” – după expresia unei ziariste315 – stau mărturie.
          315 Roxana Dascălu, Micul proces al marii trădări naţionale, în „Tinerama”, 8-10 noiembrie 1990, p. 5.
          Eugen Cristescu a fost considerat de ziarişti interesaţi ai vremii ca fiind şeful Gestapoului român316, iar Iulian Vlad comparat, nici mai mult nici mai puţin cu Kaltenbrunner317.
          316 „Curierul”, 28 septembrie 1944.
          317 Octavian Paler, Procesul teroarei, în „România liberă”, vineri 12 iulie 1991.
          Fostul şef al SSI-ului a fost condamnat la moarte, sentinţa fiindu-i comutată ulterior la închisoare grea pe viaţă, iar Iulian Vlad la 14 ani închisoare şi degradare militară. Spre deosebire de Eugen Cristescu – care a decedat în temniţă – Iulian Vlad a supravieţuit detenţiei.
          Dar nu acest aspect mai are importanţă în judecarea istoriei, ci faptul că mai există un element de asemănare, aproape până la identitate, între cei doi. Este vorba despre poziţia lor faţă de factorul de decizie supremă în stat. Amândoi şi-au dovedit loialitatea, Cristescu faţă de Ion Antonescu, Vlad faţă de Nicolae Ceauşescu, doar până la un punct.
          Meritul lor istoric este că au înţeles foarte bine care este limita loialităţii: interesele poporului român.
          Fără să trădeze ori să treacă de partea cealaltă a baricadei, datoria lor a fost de a asigura continuitatea instituţiei. Este o regulă nescrisă a frontului secret şi un principiu fundamental respectat de mai toate instituţiile similare din toate statele.
          Şi aceasta pentru că în situaţii de prăbuşiri inerente ale unui regim politic, continuitatea naţional-statală se realizează prin conservarea a tot ceea ce a fost preponderent pozitiv în activitatea acelor instituţii care asigură sistemul imunitar al statului şi a naţiunii (armata şi serviciile de informaţii şi securitate).
          Iată şi motivul pentru care personalitatea generalului Iulian Vlad trebuie să-şi găsească locul în orice disertaţie istorică dedicată serviciilor secrete româneşti. A face altfel înseamnă a lăsa premeditat un loc gol, care, alături de alte mistere şi enigme, precum şi de o sumedenie de controverse, inerente domeniului, ar putea fi echivalentă cu o falsificare a istoriei. Prin urmare, nu este vorba de o încercare de reabilitare, ci pur şi simplu de un demers analitic bazat pe surse memorialistice şi documentare, atât cât au fost accesibile în actualul stadiu al cercetării.
          De la învăţător la şef al Securităţii.
          Aşadar, cine a fost Iulian Vlad şi de ce a intrat, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, în contradicţie cu revoluţionarii, nu cu cei din stradă, ci cu cei „de profesie”, adică cu acei activişti ai PCR, mai vechi sau mai noi, care au preluat puterea imediat după fuga cuplului dictatorial? Vom încerca în continuare o sinteză a datelor şi informaţiilor oferite de mass-media românească postdecembristă la care am adăugat propria investigaţie, ce vine să introducă în circuitul ştiinţific o serie de informaţii şi documente rămase până acum inedite.
          Iulian Vlad s-a născut la 23 februarie 1931 în satul Gogoşiţa, din judeţul Dolj. Clasele primare le-a absolvit la şcoala din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului Gheorghe Chiţu din Craiova.
          Provine dintr-o familie modestă de agricultori, oameni harnici şi cu credinţa în Dumnezeu.
          Mama sa, Eugenia, fusese crescută de patru mame vitrege.
          Tatăl său, Nicolae, în tinereţe cântăreţ bisericesc, apoi perceptor şi inspector financiar, a luptat ca militar în termen pe Frontul de Est în al doilea război mondial.
          După zece ani de prizonierat în URSS s-a întors acasă, în momentul când băiatul cel mare, Iulian, era deja elev în anul doi de liceu.

     Iată cum descrie ziaristul Constantin Preda casa generalului Iulian Vlad din satul natal, pe care a vizitat-o în noiembrie 1990, acolo unde nu se mai afla decât mama sa Eugenia, în vârstă de 78 de ani, la acea dată: „Este o casă simplă de ţară. Modestă chiar. Nici vorbă de acareturi, de avere sau de vreun picior de palat. Înăuntru e o atmosferă apăsătoare, aproape de doliu, o melopee nesfârşită. Pereţii casei sunt văruiţi în alb. Undeva, într-un colţ, o maşină veche de cusut (marca Singer), pe masă un ceasornic vechi parcă şi el de când lumea, apoi un calendar bisericesc, un ulcior minuscul de apă, câteva macaturi decolorate de vreme, o pictură naivă (gen Ghiţă Mitrăchiţă) şi, în rest, fotografii, fotografii ale generalului, în aproape toate ipostazele. Pe lângă lucruri mai vechi, aproape de neluat în seamă [se mai află] o etajeră cu cărţi prăfuite (Voltaire, Balzac, Aristotel, Gorki, Tolstoi, Z. Stancu, M. Preda etc.)
Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!