luni, 2 iunie 2014

Rusia ataca economic: proiectul "Vulturul bicefal"



Razboiul dintre Rusia si vest ascunde si alte aspecte, in afara anexarilor teritoriale, a manevrelor militare, a "sanctiunilor" impuse de SUA si o parte din aliatii sai, de declaratii si de tot felul de provocari. Componenta economica despre care s-a discutat pana acum s-a axat pe gazele rusesti. Iata insa ca Rusia are si alte planuri, care, daca ii vor reusi, vor provoca ceva probleme finantelor euro-americane. Nu ca nu ar merita-o.
Intr-unul dintre cele mai socante rapoarte de la inceperea crizei ucrainene, Ministerul afacerilor Externe (rus) a avertizat in data de 2 aprilie ca presedintele Putin a ordonat demararea imediata a "Proiectului Vulturul Bicefal" care, cand va fi implementat in intregime, va avea drept rezultat ca toate resursele energetice globale sa fie achizitionate cu aur si, ca efect, va pune capat domniei dolarului ca moneda de referinta globala, ducand la prabusirea economiilor SUA si UE.
Potrivit acestui raport, "Proiectul Vulturul Bicefal" presupune ca Banca Centrala a Federatiei Ruse sa inceapa emiterea unei monede de aur de 5 ruble, cu un continut de 0,1244 uncii troiene de 0,900 aur pur, cu un diametru de 18 mm., inscriptionata cu un vultur bicefal incoronat, protejat de un scut si care va deveni alternativa mondiala atat la dolar, cat si la euro in achizitionarea de resurse energetice.
Deosebit de important, potrivit acestui raport, este ca "Proiectul Vulturul Bicefal" include crearea unui sistem national de decontare care sa permita Rusiei creara premiselor pentru a oferi in curand alternativa la sistemul bancar "Societatea pentru Telecomunicatii Interbancare Internationale" (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) si pentru a oferi natiunilor lumii sansa de a iesi de sub hegemonia dolarului american si a SUA.
Cauza reactiei "furioase" a lui Putin in ordonarea "Proiectului Vulturul Bicefal" ar fi fost blocarea "ilegala si absurda"a unei plati efectuate de ambasada Rusiei din Astana, Kazahstan, pentru Sogaz Insurance Group de catre cea mai mare banca americana, JP Morgan, la inceputul lunii aprilie, prin SWIFT, actiune la care purtatorul de cuvant al ministrului de externe, Aleksandr Lukashevich, a raspuns cu urmatoarea declaratie:
"Daca prin aceasta, compania financiara americana a dorit sa "creasca"in ochii Casei Albe, atunci, in mod evident, s-a supraestimat. Washingtonul trebuie sa inteleaga: orice actiune ostila impotriva misiunilor diplomatice ruse nu reprezinta doar o incalcare a dreptului international, dar va fi insotita de contramasuri care vor afecta in mod inevitabil activitatea ambasadei si consulatelor SUA din Rusia".
Pe de alta parte, Putin a ordonat bancii Sberbank, cea mai mare banca din Rusia si din Europa de Est, sa nu mai acorde credite in valuta, miscare pe care website-ul financiar american de mare influenta Zero Hedge a comentat-o drept ruperea Rusiei de petrodolar in mod voluntar.
In ceea ce priveste SWIFT, "liantul" care tine sistemul monetar global legat de dolar, aceasta "banca a bancilor centrale", care functioneaza ca un mijlocitor al schimburilor valutare si care este si pivotul tranzactiilor de marfuri si de energie la nivel mondial, legate de moneda de rezerva, poate fi distrus in doua saptamani de un sistem rusesc bazat pe aur.
Rusiei urmeaza sa i se alature noului sistem bancar global bazat pe aur ca alternativa la SWIFT si celelalte state BRICS (Brazilia, India, China si Africa de Sud) care, in unanimitate, au sustinut pozitia Rusiei cu privire la Crimeea in fata SUA si UE.
Cu Statele Unite, care trebuie sa plateasca 26% din veniturile din taxe si impozite catre oligarhii sai ca si dobanzi, si cu o Uniune Europeana care este alarmata ca ar costa-o 215 miliarde de dolari ca sa renunte la importul de gaz rusesc, Banca Centrala a Rusiei a reusit sa depoziteze peste 1040 de tone de aur, aratandu-si forta in fata bancilor centrale occidentale care traiesc numai din bani tipariti.
Pentru a sustine "Proiectul Vulturul de aur" in fata inevitabilei prabusiri SUA-UE, Ministerul Resurselor Naturale raporteaza ca Proiectul Natalka a inceput deja productia si este capabil sa alimenteze Banca Centrala a Rusiei cu rezerve uriase de aur pentru a asigura succesul acestei noi monede globale pentru achizitiile de resurse energetice.
In final, nu ne putem abtine sa nu ne intrebam: pentru noi va fi mai bine, sau este vorba tot de impartitul prazilor si demanipulare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariu!